Skandalomsusad Danske bank försöker rädda ansiktet – ska välja ny styrelse

DANMARK | På en extrainsatt bolagsstämma väntas skandalomsusade Danske Bank i dag få en ny högsta ledning. Banken utreds just nu för penningtvätt.

Efter att det uppdagats att närmare 2000 miljarder svenska kronor kan ha tvättats genom bankens filial i Estland har Danske Banks förtroendekapital sjunkit som en sten. Danska motsvarigheten till Ekobrottsmyndigheten har redan delgivit Danske Bank misstanke om brott mot lagen om penningtvätt och även i Estland men inte minst i USA undersöker myndigheter bankens affärer i Estland, undersökningar som i slutändan kan leda till böter i mångmiljardklassen. Till slut agerade storägaren, den mäktiga Mærskfamiljen. A.P. Møller Holding, Mærskfamiljens investmentbolag med bland annat svenske Robert Uggla ledningen krävde ett skifte på ordförandeposten.

Karsten Dybvad, som väntas väljas till ny styrelseordförande, har nu ett tufft jobb framför sig med att upprätta bankens förtroende berättar Danmarks Radios näringslivskorrespondent, Jakob Ussing. Deras man, Karsten Dybvad, har tidigare varit departementschef på bland annat statsministeriet och finansdepartementet och nuvarande chef för den mäktiga näringslivsorganisationen Dansk Industri.

Förutom att upprätta förtroendet måste den nya styrelsen också se till att banken får en ny ordinarie vd efter att Thomas Borgen avgick tidigare i höstas. För utmaningarna är många.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s