Läkare utan gränser som räddar liv på medelhavet jagas bort av EU

FORT EUROPA |Frivilligorganisationen som Läkare utan gränser har smutkastas och jagas nu bort från Medelhavet av EU för att stoppa flyktingar att ta sig till Fort Europa.

Aquarius fråntogs i slutet av september sin Panama-flagg och har sedan i oktober legat fast i Marseille och inte varit aktivt för att rädda flyktingar och migranter från att drunkna.

Inga frivilligorganisationer är nu kvar på Medelhavet för att undsätta flyktingar och migranter i sjönöd. Och många kaptener i kommersiell båttrafik, som lastfartyg, fiskebåtar och andra undviker vattnen där flyktingar och migranter riskerar att komma på sjöodugliga gummibåtar och farkoster. Det skriver Sveriges Radio.

EU betalar våldsam diktatur i Libyen att stoppa flyktingarna
Kvar är nu framförallt Libyens kustbevakning, som EU satsat mycket pengar på för att flyktingarna och migranterna ska stoppas och föras tillbaka till Libyen. Även den tunisiska kustbevakningen har stärkts av EU.

Italien stängde i somras sina hamnar för landsättning av människor som räddats ur havet och andra länder har också blivit restriktiva. De fartyg som trots detta ändå har tagit ombord flyktingar och migranter i nöd har hamnat i limbo.

De har inte kunnat föra dem till någon hamn, samtidigt som migranterna har vägrat att bli återförda till de förfärliga förhållandena i Libyen med strider, slavhandel och allmänt miserabla förhållanden. I ett av dessa fall slutade dramat efter någon vecka med tårgas för att flyktingarna skulle kunna föras i land i Libyen.

Smutskastningskampanj av EU
Läkare utan gränser anser sig utsatt för en smutskastningskampanj av EU och i synnerhet Italien. Italienska åklagare har anklagat organisationen för att dumpa giftigt avfall i italienska hamnar.

Biståndsorganisationen har räddat över 30 000 liv sedan 2016. Hittills i år har över 2 100 människor dött på Medelhavet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s