Vårdprotesterna fortsätter mot kommunens framtvingade ohälsosamma scheman

SÖDERKÖPING | Vårdprotesterna fortsätter i Söderköping. Hemtjänstpersonalen kallar nu till nya protester och fackförbundet Kommunal ska tvinga arbetsköparen till förhandlingsbordet med flera lagbrott.

Vårdpersonalen i Söderköping ger inte upp. Nu har de gått på sina nya scheman sedan den 12 november och många är fortfarande missnöjda. De anser inte att de nya ”hälsosammare” scheman som kommunen lagt är bra, varken för personal eller brukare. Många i personalen mår dåligt med kommunens nya scheman. Personalen tvingas jobba flera nätter och har inte tid att återhämta sig mellan passen. Men det struntar arbetsköparen fullständigt i. Det är pengarna som styr.

– Huvudvärk, stresshjärta, stress och dålig sömn är några symtom som många inom personalen har. Det är fler som är sjukskrivna nu, säger Maria Melin, nattpersonal inom hemtjänsten till NT.

Enligt Kommunals företrädare har Söderköpings kommun gjort sig skyldig till minst tre brott. Det handlar om brott mot arbetstidslagen, brott mot samverkansavtalet och brott mot kollektivavtalet. På onsdagseftermiddagen möttes förhandlingsparterna för första gången. Hur många förhandlingstillfällen det kommer att bli är oklart.

I början av förra veckan fick vårdpersonalen veta hur de skulle jobba kommande storhelger, i jul och nyår. Ingligt uppgift tvingas vissa i arbetsgruppen att arbeta alla röda dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s