SCB: L rasar och KD backar – S ökar mest och även V ökar

OPINIONSMÄTNING | SCB presenterar partisympatiundersökningen, som ger svar på hur opinionssiffrorna påverkas av den pågående regeringsbildningen. S, V och SD är de partierna som ökar. Medan Miljöpartiet och Liberalerna nära spärren.

Det har nu gått 86 dagar sedan valdagen, den 9 september. De olika partierna har ännu inte få till en regering. Frågan är nu hur det påverkar opinionen. Det skriver Sveriges Radio. På tisdags förmiddag presenterar statistikmyndigheten SCB delar av partisympatiundersökningen där de tillfrågade fått svara på frågor om hur de skulle rösta om det vore val i dag.

KD, L och MP tappar jämfört med valresultatet enligt SCB:s partisympatiundersökning. S, V och SD ökar. Medan Liberalerna och Miljöpartiet nära att åka ur. Vid ett val i november 2018 skulle rösterna fördela sig på följande sätt, enligt SCB.

SCB mätning:
Socialdemokraterna: 30,5 procent
Moderaterna: 19,2 procent
Sverigedemokraterna: 18,3 procent
Centerpartiet: 8,6, procent
Vänsterpartiet: 8,4 procent
Kristdemokraterna: 5,4 procent
Liberalerna: 4,3 procent
Miljöpartiet: 4,0 procent
Övriga partier: 1,2 procent

SCB började mäta just den dagen som Stefan Löfven meddelade att han inte såg någon mening i att fortsätta sondera. Därefter gick uppdraget att sondera ny regering till C-ledaren Annie Lööf, efter korta telefonmöten med talmannen.
Den period som alltså inte, i någon större utsträckning, inkluderas i undersökningen är då Centerpartiet och Liberalerna öppnade upp för en S-ledd regering.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kommenterar siffrorna på Twitter.

”Uppåt för V och S. Växande övertag för de rödgröna över före detta Alliansen. Den borgerliga röran under hösten har inte imponerat på väljarna”, skriver Sjöstedt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s