Hamnkonflikten kan gå mot sitt slut – Hamnarbetarförbundet kan få igenom kraven

HAMNKONFLIKTEN | Idag väntas parterna i konflikten i Göteborgs hamn vara klara med höstens förhandlingar. Frågan är om de kommer överens och att arbetsköparen går med på Hamnarbetarförbundets stående krav om ett likvärdigt kollektivavtal.

Från arbetsköparsidan Sveriges hamnar väljer man att ligga lågt inför dagens sista möte vid förhandlingsbordet, VD:n tillika förhandlingschefen Joakim Ärlund, vill inte kommentera hur förhandlingarna gått hittills. Men från majoritetsfacket i hamnen, Hamnarbetarförbundet är tongångarna försiktigt positiva, Erik Helgeson sitter i förbundsstyrelsen och har suttit med i förhandlingarna under hela hösten.

– Det har varit bra stämning, många av frågeställningarna har varit relevanta och vi har diskuterat oss fram till rimliga lösningar som skulle kunna fungera i praktiken, säger han till P4 Göteborg.

Det Hamnarbetarförbundet föreslagit är att de ska få teckna ett exakt likadant kollektivavtal med arbetsköparen, Sveriges hamnar, som Transportarbetarförbundet som är med i LO redan har. Det skulle ge förbundet rätt till skyddsombud och tid för lokalt fackligt arbete. Något som arbetsköparen motsatt sig som var en utlösande faktor till att hamnkonflikten bröt ut.

Det skulle i så fall innebära att arbetsköparenn i framtiden får förhandla lokalt med två fackföreningar, med varsitt likalydande kollektivavtal, om arbetsvillkoren på en arbetsplats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s