LKAB visste om rostproblem innan dödsolycka – agerande inte

DÖ PÅ JOBBET | Det statliga gruvbolaget LKAB visste om rostproblem innan dödliga arbetsplatsolyckan.

Det statliga gruvbolaget haft ett stort antal rapporter om rost och arbetsmiljöfaror i verket under den senaste tioårsperioden. Dessutom visade en besiktning ett drygt halvår före dödsfallet att området där hon föll var rostigt och krävde omedelbar åtgärd, enligt företaget som gjorde besiktningen.

Det var 27 juli som Julia Markström föll genom ett gallergolv i pelletsverket i Svappavaara. Hon dog senare på sjukhus. LKAB:s egen utredning av olyckan säger att rost var en mycket trolig orsak.

Kalibers granskning visar att anställda under många år slagit larm om rost och problem med gallergolv. Ungefär 50 interna risk- och tillbudsrapporter från 2008 till 2017 pekar på såna här problem i anläggningen i Svappavaara, mest i pelletsverket, men även i andra delar av anläggningen.

Så de här problemens omfattning har ju varit kända för er under lång tid, och ändå händer den här dödsolyckan. Efter Julias dödsolycka har pelletsverket i Svappavaara stängts och ett omfattande underhållsarbete genomförs just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s