En allt mer splittrad svensk naziströrelse efter våldsamt Karl XII-firande

HÖGERN | Naziströrelsen är nu mer splittrade efter Karl XII-firande i Stockholm än innan. Det efter att NMR genomförde en utbrytning ur demonstrationen och försökte med ett attackförsök mot antifascister.

Igår demonstrerade cirka 140 nazister mellan Humlegården fram till Karl XII staty för att lägga ner blomkransar till minne av svenska kungen Karl XII. Nazisterna i Nordisk Ungdom stod som arrangörer och hade mobiliserat sympatisörer från stora delar av landet. NU är dock en liten högerextrem organisation med en mindre skara aktivister centrerat till Stockholm Den andra tydliga aktören i demonstrationen var nazistiska våldssekten Nordiska motståndsrörelsen som hade mobiliserat sina aktivister från olika delar av landet och samlade runt ett 40-tal aktivister på plats. Men nazisterna möttes av en större antifascistisk motdemonstration som försökte ta sig nära nazistdemonstrationen som skyddades av poliser.

Men efter demonstrationen är naziströrelsen mer splittrad än innan efter att det blev våldsamt. Det var aktivisterna i NMR som vid ett tillfälle gick till gemensamt attack mot antifascistiska motdemonstrationen. Nazisterna rusade fram, kastade facklor mot antifascisterna och smet tillbaka till demonstrationen med svansen mellan benen efter stoppas av ett fåtal poliser. NMR:s attack blev som ofta till ett fiasko, men attacken fick arrangörerna i Nordisk ungdom att ilskna till. NU skriver på sin hemsida.

”En mindre ordningsstörning skedde när personer i demonstrationen – men som inte tillhörde Nordisk Ungdom sökte konfrontera de vänsterextremister som hade samlats i Kungsträdgården för att stoppa manifestationen. Denna typ av ordningsstörning är givetvis inte acceptabel och vi kommer i fortsättningen att avvisa alla element som kan tänkas att störa ordningen i fortsättningen på våra manifestationer.”

Nordisk Ungdom kommer i fortsättningen kasta ut NMR ur deras arrangemang. NU är inte några änglar heller vilket de nu försöker utmåla sig som efter demonstrationen. Nyligen dömdes NU-aktivister för våld efter ha attackerat och kastat brinnande bengaler in i en sittande folksamling med afghanska ungdomar som sittstrejkade mot utvisningar. Så NU:s avståndstagande blir lite kålsuperi i mina ögon. Men avståndstagandet har inte tagits mot med blinda ögon och även väckts stor ilska hos NMR som har skrivit ett längre reportage där de beskriver Nordisk Ungdom för veklingar, försvarar våldet och attackförsöket.

Det kommer säkert ta lång tid innan de båda organisationerna åter kan demonstrera sida vid sida. Förtroendekapitalet är förbrukades under Karl XIl-firandet och vi har åter en naziströrelse som står alt mer splittrad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s