Häktespersonalen slog larm – chefen vägrade lyssna

RÄTTSSKANDAL | Fler i personalen på häktet slog larm om att mannen behövde psykisk sjuk och behöver vård. Men chefen vägrade lyssna och nu har mannen dött.

Flera ur personalen säger att de tidigt förstod att den unge man som dog av uttorkning på häktet i Sollentuna var för psykiskt sjuk för att vara på häktet, ändå agerade ingen förrän det var för sent.

I dag inleds rättegången mot en avdelningschef som åtalats för vållande till annans död och tjänstefel. En av de kriminalvårdare Ekot pratat med säger att han slog larm om att mannen var på väg att dö.  Den mat och dryck som serverades kastade 23-åringen omkring sig. Och flera ur personalen säger att de inte kunde avgöra om han fick i sig någon mat eller vätska.

–  Han kommer dö. Jag vet inte vad jag ska göra med någon som ligger naken och rullar runt i avföring och mat. Jag vet inte hur jag ska hantera det.

Personalen  hade flaggat så länge och visste ju att det skulle ske. Personalen ville skicka iväg honom till psyket för de ansåg att han inte kunde vara kvar i häktet.  Det var i maj förra året som en 23-årig man dog efter knappt tre veckor på häktet i Sollentuna. Vattnet i hans cell hade stängts av, och han dog enligt rättsläkaren på grund av uttorkning.

Att 23-åringen behövde antipsykotiska mediciner står redan i häktningsprotokollet. Men ändå fick han inga mediciner. Flera vårdare berättar för Ekot att de upprepade gånger försökte slå larm om att 23-åringen behövde psykiatrisk vård. Men chefen vägrade att lyssna.