Chef på häktet kommer få jobba kvar även efter fängelsedom

RÄTTSSKANDAL | Chefen på häktet i Sollentuna som åtalats för vållande till annans död och tjänstefel kommer att få jobba kvar inom Kriminalvården även om han döms.

Folkets Nyheter skrev tidigare idag om chefen på häktet som såg till att en ung pstkisk sjuk man dog av uttorkning. Det har Kriminalvårdens personalansvarsnämnd beslutat. Nämnden har ju tagit del av åtalet och förundersökningen i ärendet och nämnden har konstaterat att den kriminalvårdsanställde är misstänkt för ett oaktsamhetsbrott och i dagsläget ser vi inte skäl att skilja den åtalade från tjänsten om han döms i enlighet med åtalet, Kriminalvårdens ansvarsnämnden. Det skriver Sveriges Radio.

Chefen kommer att fortsätta få jobba som chef på häktet även om hans döms för vållande till annans död till fängelsestraff.

Ung psykisk man dog av uttorkning
I maj förra året dog en 23-årig man av törstefter knappt tre veckor i en cell på häktet i Sollentuna. Vattnet till cellen hade stängts av efter han orsakat en översvämning. 23-åringen var psykiskt sjuk och fick inte i sig den mat och dryck som serverades.

Chefen för avdelningen är nu åtalad för vållande till annans död och tjänstefel, han förnekar brott.

Ledningen inom Kriminalvården fick tidigt reda på att avdelningschefen var misstänkt, men lät honom jobba kvar, först som chef för samma avdelning, sen för en annan. Även efter att han i början av september åtalades fick han fortsätta att vara arbetsledare, bland annat över anställda som ska vittna mot honom i rättegången som börjar imorgon. Sen i slutet av september är han inte längre arbetsledare men han har fått vara kvar inom Kriminalvården.

Nu har Kriminalvårdens ansvarsnämnd alltså beslutat att mannen får arbeta kvar även om han döms för vållande till annans död. Nämnden har inte tagit ställning till om han i så fall kan arbeta som chef.

Flera anställda som Ekot pratat med är kritiska till hur Kriminalvården hanterat det här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s