Chef på häktet åtalas men fick jobba kvar – ung man dog av uttorkning på häktet

STOCKHOLM | Anställda på Kriminalvården ska vittna mot en chef som åtalats för att ha vållat en häktad ung mans död. I väntan på rättegång har chefen jobbat kvar på häktet.

En chef inom Kriminalvården har åtalats för vållande till annans död efter att en ung man dött av uttorkning på häktet. Men chefen fick jobba kvar och arbetsleda personal som ska vittna mot honom. Fackförbundet Sekos ordförande riktar skarp kritik mot beslutet.

Efter dödsfallet inleddes en förundersökning där chefen för avdelningen misstänktes. I början av september i år åtalades chefen för vållande till annans död och tjänstefel för att han inte sett till att 23-åringen fått vård och för att han inte kontrollerat om han fått i sig mat och dryck. Chefen förnekar brott.

Ledningen inom Kriminalvården fick tidigt reda på att avdelningschefen var misstänkt, men lät honom jobba kvar, först som chef för samma avdelning, sen som chef för över bland annat sjukvården på häktet. Det trots att han misstänks för att ha brustit i hur han hanterat just sjukvården i samband med dödsfallet. Flera ur den sjukvårdspersonal han varit chef över vittnar mot honom i den rättegång som börjar i morgon.

– Jag tror inte någon har svårt att förstå att hur det är att vara i beroendeställning och sedan tvingas att vittna mot den personen. Sedan tycker man att personalen inom kriminalvården inte behandlas lika när det gäller kriminalvårdare, säger Valle Karlsson, förbundsordförande för fackförbundet Seko, som bland annat organiserar anställda inom Kriminalvården.

Han berättar att det finns rutiner så att anställda alltid blir avstängd eller omplacerad om det händer allvarliga händelser. Men det gäller inte chefer inom Kriminalvården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s