Karl den tolfte – Sveriges sämsta kung någonsin?

DEBATT | Den 30:e november är det 300 år sedan Karl den tolftes dödsdag. Men vem var egentligen Karl den tolfte? Och varför uppmärksammas hans dödsdag? Anders Karlsson berättar varför i en debattartikel.

Sverige har sett många diktatorer genom historien men bara Karl XII är den enda som ledde oss in i ett hopplöst fälttåg i Ryssland, som kom att kosta tio tusentals människor livet. De absolut flesta dog inte i heroisk strid på slagfältet utan av svält och sjukdomar. De flesta döda var män i stridsför ålder men också tusentals kvinnor och barn fick sätta livet till i detta meningslösa krig. Fälttåget i Ryssland motiverades med samma floskler om ”nationens storhet” som vi får höra idag (och ja; det var floskler redan vid denna tid) men kriget handlade liksom de flesta krig bara om att berika en liten överklass.

Efter totalt 20 år av krig sköts slutligen ”krigarkungen” av en av sina egna soldater.

Sedan decennier tillbaka uppmärksammar den svenska ytterhögern Karl XII:s dödsdag och sörjer det ”Stor-Sverige” som aldrig blev. Så även i år ska nazister demonstrera.

Den nazistiska miljön med Nordiska Motståndsrörelsen uppmärksammade tidigare dagen men lade ner traditionen när de började ta emot pengar från ryska ”Fosterländska Rörelsen”. På nittiotalet var det Sverigedemokraterna själva som uppmärksammade dödsdagen och gick genom huvudstaden, skanderande slagord som ”ut med packet” medan berusade skinnskallar gick längst bak i tåget och skränade att lasermannen borde ”skjuta igen”.

Att ”krigarkungen” i sin iver att besegra Ryssland inledde en allians med Ottomanska riket (nuvarande Turkiet) och gjorde det möjligt för medborgare i Ottomanska riket att bi svenska medborgare för första gången talas det betydligt tystare om från ”patriotiskt” håll.

I Lund höll Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Björn Söder själva 30e November-firanden under tidigt 2000-tal där de drack punsch och läste dikter över Karls den tolftes storhet, så även om 30e November-firandet är en utdöende sed så lever tanken om ett ”Stor-Sverige” och ”nationens storhet” i allra högsta grad bland ytterhögern. Så låt oss därför gemensamt minnas historien och konsekvenserna av nationalismens dårskap så att vi slipper upprepa dem igen.

Anders Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s