Kvinna kom ut drogfri ur fängelset – fick ett tält av socialtjänsten att bo i

KLASSAMHÄLLET | En kvinna har lyckats bryta sitt drogmissbruk och kriminalitet under fängelsetiden. Den enda hjälpen hon fick när hon lämnade fängelset av Socialtjänsten blev ett tält att bo i.

En kvinna från Mörbylånga kommun, som haft allvarliga problem med missbruk och kriminalitet, fick ett tält av socialtjänsten när hon kom ut drogfri efter ett avtjänat fängelsestraff. Det skriver P4-Kalmar.  Socialtjänsten agerande riskerar att tvinga människor tillbaka in i kriminalitet och drogmissbruk.

– Det var fruktansvärt. Det jag känner är att de vet min historia och de vet hur mitt mönster har sett ut, säger ”Sandra”, som egentligen heter något annat, till P4 Kalmar.

Sandra, som mer eller mindre haft kontakt med socialtjänsten i Mörbylånga sedan hon var tre år gammal, är starkt kritisk till att tältet skulle vara en lämplig lösning för henne efter en lång tids allvarligt missbruk och kriminalitet.

Malin Furberg, myndighetschef vid socialtjänsten i Mörbylånga kommun, skriver bland annat i ett mailsvar till P4 Kalmar att ”socialtjänsten har inte ett generellt ansvar att ordna boende till bostadslösa”. Hon skriver också att man väljer lösningen med tält ”ytterst sällan”.

Sandras mamma har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg med kritik mot missbruksvården i Mörbylånga på flera punkter. IVO ska fatta beslut i ärendet innan årsskiftet. Kritiken gäller dock inte tältlösningen, eftersom anmälan skickades in innan den blev aktuell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s