Rasistisk utrop om ”tjuvar” i Stockholms tunnelbanan anmäls

STOCKHOLM | Resenärer i Stockholms tunnelbana har fått utstå rasistiska utrop från förare där en grupp av människor pekats ut som tjuvar.

”Göm era laptops, böcker och smycken. Håll i tidningarna och kaffet för de här personerna tar allt. De är ficktjuvar allihopa”. Det är meddelandet flera personer ska ha hört i tunnelbanan. Det skriver P4-Stockholm.

P4 Stockholm har varit i kontakt med flera personer som vid olika tidpunkter hört en tunnelbanechaufför ropa ut ovanliga uppmaningar i tågen. Samtliga tycks ha ägt rum på tunnelbanans röda linje. En särskild grupp ska ha pekats ut som tjuvar, utan att det funnits belägg för påståendet.

– Man brukar gå ut och varna för ficktjuvar, det förstår jag, men på det här sättet så kändes det som att det var en stark rasistisk underton i det hela, säger Linn Björlund som hört meddelandet.

Dagen innan Linn reagerade på meddelandet hörde Josefin Meissner ett liknande. Hon planerar att polisanmäla händelsen som diskriminering. Claes Keisu, presstalesperson på SL, tycker inte att meddelandet är okej att ropa ut och MTR är entreprenören som har hand om tunnelbanan och dess personal. Deras presstalesperson Claes Nyberg säger att man kommer ha samtal om god ton med personalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s