Blev enbart kaos när kommunen tvingade igenom nya scheman

SÖDERKÖPING | Larmtelefonerna ringde nästan en timme utan svar första kvällen som hemtjänstens nya scheman började. En brukare hade andnöd. Kommunens nya schema har enbart skapat kaos.

Nu har personalen snart gått två veckor på de nya scheman som kommunen tvingade igenom, trots protester både från personalen och fackförbundet Kommunal. Galenskaper som personalen varnade för har hänt och många brukare måste lägga sig en timme senare. Larmen fungerar fortfarande inte som de ska och det har blivit fler anmälningar. Än har personalen inte lyckats få någon koll på sitt schema och ingen vet hur de ska jobba under julhelgerna. Något som stressar många. Den första incidenten då ingen tog emot larmet från en brukare har anmälts som en Lex Maria. Det skriver Norrköpings Tidningar.

– Jag vet egentligen inte var vi ska börja. Det är fortfarande väldigt rörigt med allt, säger Bettan Hägg, dagpersonal till NT som nu även jobbar till klockan 22, en timma längre än tidigare.

Det är inte alla på dagen som jobbar kväll till 22, den här första perioden i alla fall. Ungefär två av åtta personer har sent kvällspass i en grupp, varav den ena två pass och den andra fyra. Hur passen fördelats vet de inte.

Dagens lösning är att kvällspersonalen bär med sig alla telefoner så de hör larmen. Men då tillkommer nästa problem. När nattpersonalen börjar så kan de inte komma iväg förrän kvällspersonalen är tillbaka med deras telefoner. Dessutom måste de ha en överlappning. Det som ska vara skriftliga rapporter tenderar att bli muntliga.

En anledning till dessa nya scheman var att spara pengar och få bättre arbetspass. Men rygg- mot ryggpassen, det vill säga att man jobbar sent och börjar tidigt, finns kvar. På kvällen blir det förseningar och då ska även dokumentationen skrivas efteråt på övertid.

Eftersom alla som önskar heltid ska få det blir arbetspassen ibland överbemannade. En del nätter finns en extraperson, eftersom nattpersonalen nu jobbar en timme mindre, och då blir det fler dagar som ska jobbas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s