Sophie Jarls (M) kritik av muslimsk friskola bli bara till blåbrun sörja – är inte konsekvent

KRÖNIKA | Sophia Jarl, Moderat oppositionsråd framför kritik mot en muslimsk friskola i Norrköping blev enbart uddlös och ett fiske i grumligt vatten. En muslimsk friskola får kritik medan andra friskolor som prickas av Skolinspektionen slipper kritik.

Ledande moderaten Sophia Jarl är ute och fiskar i grumligt vatten med sin debattartikel i NT med kritik av den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping. Kritiken är enformig, raljerande och missar flertal friskolor med fel att åtgärda. För andra friskolors brister utan religiös profil i landet får inte kritik av hennes. De omnämns inte även om det finns mycket aktuellt fall i grannbyn i länet.

Moderaten Sophia Jarl kritiserar hårt den muslimska friskolan Kunskapsljuset för brister som finns på skolan. Skolan har en islamsk profil och eleverna är muslimska elever. Det är där Sophia Jarl riktar in stora delar av sin debattartikel. Inte  att det saknas behöriga lärare och elever med behov inte får rätt stöd. Det omnämns i bara farten av Sophie. Sophia Jarl kritiken mot den muslimska friskolan är berättigade för det finns stora brister på skolan helt klart. Men moderaten kritik blir dock haltande eftersom hon enbart riktar in sig på muslimska Kunskapsljuset när det finns flera skräckexempel med friskolor som hon inte omnämner alls i debattartikeln.

Man kan undra varför inte Fria Intermiliaskolan i Motala som fått 16 anmärkningar av Skolinspektionen omnämns i debattartikeln. Bristerna är många  på friskolan i Motala. Friskolan har ingen muslimsk profil och undkommer Sophia kritik därför. Eller kan hon inte kritisera vanliga friskolor eftersom det skulle skapa problem eftersom hon är för en sönderprivatiserad skola. För huvudproblemet som är hela skolsystemet med friskolor vilket inte Sophia vill omnämna eller omfamna i debattartikeln är fegt. För Sophia är bara en friskola med muslimsk profil som är problemet.

Jag personligen är emot religiösa friskolor och emot friskolor som skolform. I ett sekulärt land som Sverige borde religiösa friskolor vara förbjudna oavsett vilken trosinriktning friskolan än har. Friskolor ska förbjudas för de tömmer välfärden på miljarder som sedan hamnar i utländska riskkapitalbolags konton och i skatteparadis. Men när högern ska prata om friskolornas brister pratar de aldrig om de vanliga friskolor som missköter sig. De ger sig alltid på muslimska friskolor för att slippa ta ansvar för katastrofen privatiseringen av skolan har inneburit. För det kommer regelbundet rapporter om friskolor som får anmärkningar av skolinspektionen för stora brister, skatteflykt och elever med svårigheter inte får något stöd i klassrummet. Vinst går före allt annat. Det är så när pengar styr.

Man får känslan om att moderaten Sophia Jarl är enbart ute och fiskar i grumligt vatten efter de som har en islamofobisk syn och negativ syn på muslimer i stort nu när Moderaterna kryper allt närmar Sverigedemokraterna och normaliserar rasismen. Sophie Jarls kritik får tas med en nypa salt, sättas in i sitt samtida perspektiv med en allt mer rasistisk borgerlighet som gör allt för makt.

Rickard Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s