Svenska skattebetalare svindlade på flera skattemiljoner

VÄLFÄRDSPLUNDRARE | Svenska skattebetalare har blivit svindlade på 64 miljoner kronor av utländska riskkapitalbolag.

Svensk välfärd har blivit svindlad på flera skattemiljoner. Det i en del av ett större upplägg där flera länders skattemyndigheter har lurats. Totalt ska bolagen ha kommit över minst 70 miljarder i svenska kronor.

Reaktion från svenska myndigheter och regeringens sida varit mycket svag till skillnad mot reaktioner i övriga europeiska länder. Man förvånas över att man inte tar frågan på större allvar som det är så här det ska vara.

Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt och skattepolitik, ser allvarligt på uppgifterna.

– Att man går ut mer offensivt och talar om för våra medborgare vad som sker med deras skattepengar, säger Torsten Fensby.

Genom att ta del av läckta dokument och gå igenom en dansk utredning, har TT kunnat se att europeiska statskassor alltså plundrats på minst 70 miljarder svenska kronor. Bara Danmark har gått miste om 18 miljarder. Och nu läggs alltså Sverige till i listan, varifrån 64 miljoner svindlats.

Det ska ha gått till så att de utländska bolagen, bland annat en pensionsfond, lurat skattemyndigheter att betala tillbaka innehållen skatt på vinst på aktier, trots att bolagen inte ägt aktierna när utdelningen ägt rum.

Det handlar alltså inte om skatteplanering så kallad skattesmitare, utan om att de svindlat till sig pengar som skulle gått bland annat skola och vård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s