Kartläggning: 3300 hemlösa i Malmö – 1300 av dem är barn

MALMÖ | Hemlösheten ökar i Malmö och barn är särskilt drabbade. Det finns 3300 hemlösa i Malmö och 1300 av dem är barn.

Antalet individer och andelen barnfamiljer som är hemlösa i Malmö växer. Det som byggs nu blir för dyrt för vanligt folk och har man låg lön får man inte hyra pga att hyresbolagen kräver antal tusen i buffert mellan inkomster och utgifter varje månad. Medan andra lever i lyxiga hus eller våningar i ett överflöd utan att behöver oroa sig om att få ihop ekonomin månadsvis. Det är så klassamhället fungerar.

Årets kartläggning som har genomförts av arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad visar att det finns över 3 300 hemlösa personer. Drygt 1 300 av dem är barn, vilket är en ökning med 26 procent sedan förra året. Därmed är knappa två procent av alla barn i Malmö hemlösa.

– Det är fullständig katastrof att så många barn är drabbade, och när det gäller just barn är det extra viktigt att hitta lösningar. Utvecklingen går inte åt rätt håll men vi försöker dammsuga Malmö efter billiga boenden. Samtidigt måste det vara beboeliga förhållanden, man kan inte flytta in var som helst, säger Sedat Arif (S).

Mest ökar den strukturella hemlösheten, som omfattar det som inte beror på missbruk eller psykisk ohälsa bland vuxna som heter fattigdom. Hälften av dem som har blivit hemlösa är inflyttade under det senaste året och bostäderna räcker inte till.

Under året har 4 000 hushåll fått hjälp med tillfälliga bostäder. Däremot är det svårt att ordna fasta och mer långsiktiga boenden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s