Nazisternas ”Svenskarnas” hus är bara en blek kopia av vänsterns alla allaktivitetshus

KRÖNIKA | Nazisterna i Det fria Sverige slår sig för bröstet om att deras ”Svenskarnas” hus skulle vara något unikt. Rickard Karlsson sågar det påståendet vid fotknölarna. Det är bara en blekt kopia av vänsterns alla allaktivitetshus-projekt. 

Det fria Sverige (DfS) ondgör sig i en artikel på organisationens egna tidning Svegot över att lokalsamhället i Töreboda agerar mot nazisternas närvaro med att försöka skapa ett eget allaktivitetshus som är öppet för alla i byn till skillnad mit ”Svenskarnas” hus. DfS skriver:

”Förbundsordföranden Mikael M. Karlsson säger i pressmeddelandet att man nu, genom sitt eget hus vill ”gå före och skapa något eget”. Att ”gå före” betyder alltså att under flera år inte göra något, för att sedan apa efter Det fria Sveriges projekt och kalla det ”något eget”.”

Det fria Sverige har försökt i flera artiklar i deras tidning Svegot slå sig på bröstet om att projektet med ”Svenskarnas hus” skulle vara ett nytt och nyskapande projekt i Sverige där de också påstår sig vara först med ett allaktivitetshus. Som vanligt är nazisterna historielösa och verklighetsförankringen är dålig.

För det visar sig fel på flera punkter. För vänstern har under många år drivit allaktivitetshus på flera plats i landet. Du har Magasinet i Nyköping, Cyklopen i Stockholm, Stöcke i Umeå och i Malmö finns flera stycken för bara rada upp några exempel i Sverige. Blickar man ut i Europa är allaktivitetshus styrda av autonoma vänsterorganisationer ännu mera vanligt. Det fria Sverige är inte först inom högern heller. Nazistiska föregångare, Nationalsocialistisk Front köpte upp gårdar där de bedrev politiska aktiviteter som konserter, föreläsningar, fester och politiska möten. NSF-gårdar låg bland annat i Hjortkvarn utanför Örebro och i Vara. Gårdarna var nergångna och i dåligt skick. Den ena brann ner till grunden och den andra eldhärjades kraftigt av antifascister. NSF politiska arbetet kom ofta i andra hand efter fest och alkoholen. Men var viktiga samhällsplatser för dåtidens nazister. Men det vill de som återfinns i Det fria Sverige inte prata högt om även om flera har varit aktiv i både NSF som sedan bytte namn till Svenskarnas parti innan skiten lades ner. Därför blir det nu extra pinsamt när Det fria Sverige i artikeln anklagar antirasistiska nätverket Tillsammanskapet i Töreboda för att kopiera Det fria Sverige idé med allaktivitetshus. Vem kopierar vem egentligen?

Det fria Sverige verkar avundsjuka på vänsterns driftighet med allaktivitetshus som man håller igång med många olika aktiviteter. Vänstern har länge byggt frizoner och allaktivitetshus för människor att mötas på. Nazister i DfS försöker nu att bygga en myt om sig själva som visar sig både vara en lögn, en blek kopia av vänsterns politiska allaktivitetshus-projekt och Det fria Sverige är som alltid sist på bollen.

Rickard Karlsson

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s