Costa Rica först ut att legaliserar samkönade äktenskap

COSTA RICA | Costa Rica legaliserar samkönade äktenskap. Landet blir först ut i det traditionellt socialkonservativa Centralamerika att tillåta samkönade äktenskap.

Personer av samma kön kommer tillåtas att gifta sig i Costa Rica från och med 2020 efter ett beslut i landets författningsdomstol. Landet blir först ut i det traditionellt socialkonservativa Centralamerika att tillåta samkönade äktenskap.

Rätten går därmed på den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheters linje. Domstolen uppmanade i januari länderna i regionen att legalisera samkönade äktenskap.

Beslutet offentliggjordes i torsdags och innebär att president Carlos Alvarado Quesada, som tillträde i maj, infriar ett av sina vallöften.

”Nu är det bara en tidsfråga. Fullständiga lika rättigheter kommer införas, kärleken kommer segra”, skrev Alvarado Quesada på Twitter.

Presidentvalet i Costa Rica kom till stor det att handla om just samkönade äktenskap. Vänsterkandidaten Alvarado Quesadas huvudmotståndare, den ultrakonservativa predikanten Fabricio Alvarado Muñoz, var under valkampanjen mycket kritisk till samkönade äktenskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s