Rörtekniker arbetade i brunnen – Plötsligt fylldes brunnen med vatten

MOTALA | En rörtekniker på Motala kommun befann sig i en brunn när den plötsligt började fyllas med vatten. En kollega som stod på kanten lyckades få tag på mannen genom att ta tag i hans armar och dra upp honom.

Tillbudet som skedde i början av november, har anmälts till Arbetsmiljöverket. Rörteknikern gick ner i brunnen för att byta en läckande avluftningsventil. Han stängde av ventilen, som satt mellan huvudledningen och avluftaren, under arbetet. När han sedan skulle gänga loss luftaren, släppte ventilen i huvudledningen. Av anmälan till Arbetsmiljöverket står det att detta inte ska kunna hända, men att det i det här fallet handlade om en gammal ledning och att gängorna var upprostade. Det skriver MVT. Det ledde till att brunnen började fyllas med vatten och att en vattenpelare på minst 20 meter plötsligt sköt ut. Tack vare att det stod en medarbetare på kanten kunde mannen dras upp ur brunnen. Enligt enhetschef Torbjörn Swärm ska den drabbade ha klarat sig utan skador.

Kommunen har ändrat arbetssättet för att det inte ska hända igen. Det innebär att man kommer att säkerställa så att det inte kan uppstå något tryck genom att man stänger av vattnet på en bredare front under tiden ett arbete utförs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s