Kommunen döpte gata efter öppen nazist – orkade inte googla namnet

SOLNA | Kommunpolitiker döpte gata vi Karolinska sjukhuset efter en öppen nazist utan att kontrollera hennes vidriga åsikter. Allt var bara en googlesökning bort.

En av gatorna vid Karolinska sjukhuset är uppkallad efter professorn Astrid Cleve som kallade sig själv för nazist och hyllade förintelsen. Det skriver Svt-Stockholm. Nu kommer kritik mot gatunamnet av både judar och anställda på Karolinska sjukhuset.

Professor Astrid Cleve föddes 1875 och var en svensk kemist, geolog och botanist. Hennes gata, Astrid Cleves gata, sträcker sig över både Stockholm Stad och Solna stad och kommunerna beslutade om namnet 2011.

– Man behöver bara googla hennes namn och läsa vad hon sa efter andra världskriget. Alltså efter att hon kände till Auschwitz och nazisternas folkmord och vad som hände 55 miljoner människor. Hon sa sig vara en övertygad nazist och att hon skulle förbli nazist livet ut, säger Rabbin Abraham Cooper, företrädare för internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center.

Även anställda på Karolinska är kritiska till namnet efter googla namnet. Något som beslutande kommunpolitiker som namngav gatan inte lyckades med innan de döpte gatan efter en öppen nazist som hyllade förintelsen.

Ett namnbyte måste beslutas av både Solna stad och Stockholms stad. Torsten Svenonius är ordförande för byggnadsnämnden i Solna stad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s