SS-soldat inför rätta för inblandninig i Förintelsen

TYSKLAND | En före detta SS-vakt som åtalats för sin inblandning i Förintelsen har hörts i domstol, i en av de sista rättegångarna i sitt slag.

Han grät när vittnesmål från överlevare lästes upp, men förnekar brott. Nazister brukar inte vara så tuffa när verkligheten hinner i kapp dem på gatan eller i rätten.

Mellan juni 1942 och september 1944 var den nu 94-årige Johann Rehbogen vakt i koncentrationslägret Stutthof drygt tre mil från nuvarande Gdansk i Polen. Han har åtalats för medhjälp till mordet på flera hundra av lägrets fångar, varav många var judar och offer i Förintelsen. Det skriver Sveriges Radio.

Rehbogen, en frånskild trebarnsfar och pensionerad landskapsarkitekt i delstaten Nordrhein-Westfalen, fällde tårar när vittnesmål från Förintelseöverlevare lästes upp under rättegångens inledning i Münster. Men han förnekar brott.

– Jag skäms självklart för att ha varit en del av SS, sade han till rätten men tillade att han inte kände till gaskamrarna eller det systematiska dödandet i Stutthof.

Eftersom Johann Rehbogen var under 21 år när brotten begicks sker rättegången i en ungdomsdomstol. Han riskerar i teorin upp till 15 års fängelse om han fälls. Men med tanke på hans ålder och möjligheter att överklaga är det tveksamt om han någonsin kommer att avtjäna sitt eventuella straff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s