Muslimsk kvinna med barnvagn nära att bli påkörd av rasist i bil – Han skrek ”jävla muslim”

UPPSALA | Rasist i bil försökte köra över en nybliven mamma med barnvagn som gick över ett övergångsställe, då ökade mannen farten. Mannen skrek ”jag borde ha kört över er, jävla muslim!” efter ha försökt köra över kvinnan och barnvagnen.

På eftermiddagen den 4 november var en muslimsk kvinna i 30-års åldern och hennes fem månader gamla son med om vad hon själv beskriver som ett hatbrott, i Salabacke i Uppsala. Hon återberättar för Sveriges Radio hur hon och sonen just var i färd med att korsa ett övergångsställe när hon märkte att en bil plötsligt gasade och styrde upp rätt mot henne och barnvagnen. Kvinnan fick panik och hann skjuta undan vagnen och själv hoppa undan, säger hon till SR. Övergångsstället ligger i i Salabacke i Uppsala och kvinnan ser det som ett hatbrott och

Hon återberättar för Sveriges Radio hur hon och sonen just var i färd med att korsa ett övergångsställe när hon märkte att en bil plötsligt gasade och styrde upp rätt mot henne och barnvagnen.

– Jag fick panik och hann skjuta undan vagnen och själv hoppa undan, säger hon.

Chockad men välbehållen fortsatte hon att gå, samtidigt som hon förklarade för sin väninna på telefon vad som just skett. Hon hann dock inte långt förrän hon hörde en mansröst bakom sig.

– Jag hörde honom skrika: Jävla idiot! Fan att jag inte körde över er, minns hon.

Hon beskriver hur hon frös till när hon upptäckte att det var samme man som försökt köra på henne och som just var på väg emot henne med raska steg. Han var jättearg, han verkade bestämd att han skulle gå till attack.

– Han skrek: ”Fattar du, jag borde ha kört över er, jävla muslim!”.

Hon är tydligt medtagen när hon beskriver upplevelsen för SR. Hon skakar och gråter samtidigt som hon berättar. Hon säger att mannen hade ett träkors i handen, kanske trettio centimeter stort, som han måttade slag med. Han vände sig om och höjde handen mot sonen. Nu har det gått en dryg vecka, men Samaa vågar inte gå ut själv med barnet längre.

Enligt Brottsförebyggande rådet är det bara omkring en femtedel av de som utsätts för hatbrott som väljer att anmäla det till polisen. Även Samaa tvekade länge, men efter mycket kval har hon ändå valt att polisanmäla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s