SD blöta dröm om extraval skulle kosta cirka 400 miljoner

VALET 2018 | Jimmie Åkessons och SD:s blöta dröm kommer bli en dyr historia. Ett extraval skulle kosta ungefär lika mycket som ett ordinarie val, 400 miljoner kronor.

Ett extraval kostar och det verkar inte politikereliten bryr sig om. Det handlar om cirka 400 miljoner kronor, enligt Valmyndigheten som har i uppdrag att förbereda ett extraval, skriver Dagens Nyheter. Den stora utmaningen för Valmyndigheten i det svenska systemet är att få till produktion och distributionen av valsedlar och valmaterial.

De poster som kräver mest pengar gäller stadsbidrag till kommunerna, produktion av valmaterial, distribution och porto samt personalkostnader. Pengar som skulle gå till mera vettiga saker som vård, skola och en fungerande välfärd.

Sedan demokratins genombrott har vi tidigare bara haft ett enda extraval i Sverige, i valet till andra kammaren 1958. Men om Ulf Kristersson (M) inte får tillräckligt stöd som statsminister på onsdag och ytterligare tre omröstningar om tre olika alternativ på statsministrar misslyckas kommer det att bli ett extraval. Men ännu kan det lösa sig.

Valet måste då hållas inom en månad räknat från den fjärde omröstningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s