Forskningsstudie: 15 000 kopplas till organiserad brottslighet och extremism

KLASSAMHÄLLET | En ny rapport visar att det finns fler än 15 000 personer i Sverige som kopplas till organiserad brottslighet eller våldsbejakande extremism.

Det är forskare vid Institutet för Framtidsstudier, som fått tillgång till uppgifter från fler myndigheter och på så sätt kunnat göra en unik kartläggning av bland annat personernas brottslighet och kontakter med socialtjänsten.

– Rapporten visar ju att vi har en ganska omfattande miljö, det är 15 000 som är mer eller mindre organiserade i någon form av destruktivt eller antisocialt syfte, säger sociolog Amir Rostami, en av forskarna bakom rapporten till Svt.

SVT var först att berätta om rapporten, där polisen och Säkerhetspolisen lämnat uppgifter om personer som de kopplar till våldsbejakande extremism eller organiserad brottslighet, uppgifter som sen samkörts med information från flera andra myndigheter.

Av de som ingår är mer än 90 procent män och nästan 70 procent är födda i Sverige. Medelåldern är 26 år, och den största grupperingen är mc-gäng med runt 5000 personer, andra grupperingar är till exempel fotbollsfirmor, gatugäng och de våldsbejakande extremisterna som ingår är runt 1600 personer.

Enligt rapporten har runt hälften gymnasieutbildning, nästan 20 procent var föremål för en insats från socialtjänsten under sin uppväxt, få lider av en allvarlig psykiskt störning, men runt 20 procent har någon gång behandlats för drogmissbruk.

Rapporten visar också att det finns en stor överlappning mellan grupperingarna, där man begår brott tillsammans. Överlappningen ses bland annat mellan islamistisk miljön och organiserad brottslighet. Men även vit-maktmiljön överlappar den organiserade brottsligheten där nazister oftas är dubbelorganiserade i olika kriminella mc-gäng.

Läs hela rapporten här
Överlappningen mellan våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s