Fi vill ha samarbete med V och MP inför valet till EU-parlamentet

INRIKES | Feministiskt initiativ (Fi) sträcker ut handen till Miljöpartiet och Vänsterpartiet och föreslår samarbete inför valet till EU-parlamentet. 

Feministiskt initiativ tror att ett rödgrönrosa samarbete är svaret på det som de anser är de två största frågorna inför valet till EU-parlamentet i vår.

– Vi befinner oss i ett akut läge när det gäller både klimatet och för mänskliga rättigheter i världen, med tanke på de framryckningar som nationalistiska partier och krafter har, både här i Sverige och i Europa och hela världen, säger Fi:s partiledare Gita Nabavi.

För att tackla dessa frågor har Fi bjudit in Vänsterpartiet och Miljöpartiet till samtal om ett samarbete inför EU-valet, som Fi tror kan gagna alla inblandade. Hur samarbetet ska se ut är öppet för diskussion. Gita Nabavi säger att samarbete mellan partierna redan finns i Göteborgs kommunfullmäktige där V, MP och Fi bildat ett nytt politiskt block. Men längre än till samarbete tror hon inte att de tre partierna kommer att sträcka sig.

Analys: Liberalt samarbete för V är negativt 
Ett samarbete mellan vänsterpartiet och de två liberala partier kommer bli rn liberala bojor på V som kommer ta bort udden. Både Fi och Miljöpartiet är uttalade liberala partier vilket skulle kunna bli bromsklossar mot Vänsterpartiets klasspolitik mot orättvis fördelning av resurser, ojämlikhet och det rådande brutala klassamhället. Sen har både Miljöpartiet och Feministiskt initiativ bra ställning i vissa frågor men som helhet överväger det negativa.

Jag ser svårt att se Vänsterpartiet och de båda liberala partierna hitta samsyn i rätt många frågor som berör EU-frågorna ur ett rött perspektiv. Fi och Miljöpartiet har mer gemensamt än Fi och V i mina ögon. Men vi får se om Vänsterpartiet ser det en väg att gå eller om partiet tänker stå på egna ben. För det behövs en starkt Vänsterparti som en stark kritisk vänsterröst mot högerns EU, se till att stänga skatteparadis och krossa bankkapitalismen som råder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s