Kriminalvården slår larm till anställda: Fängelserna och häkten snart fulla

INRIKES | Kriminalvården står inför ett stort problem och har informerat sina anställda om det saknas plats i landets häkten och anstalter. Anstaltsbeläggningen är för närvarande mellan 97 och 99 procent.

I tisdags gick Kriminalvården ut med information internt till personalen om hur den höga beläggningen pressar verksamheten hårt. I utskicket tackas de anställda som fortsätter kämpa i den ansträngda situationen. Men frågan det kommer gå och den högra beläggningen riskerar både våld och dålig arbetsmiljö.

Enligt Kriminalvården är anstaltsbeläggningens smärtgräns omkring 85-90 procent för manliga intagna. För närvarande är beläggningen 97-99 procent i landet. När det gäller anstaltsbeläggning för dömda kvinnor på kvinnoanstalter är situationen inte lika alarmerande. Beläggningen uppgår där till 83 procent av kapaciteten. Sedan 2004 stängde Kriminalvården ner flera anstalter för att antalet fångar gick stadigt nedåt. Vilket höll i sig i några år framåt innan det vände uppåt igen.

Den extremt höga påfrestningen på Kriminalvården handlar främst om anstalter med den högsta säkerhetsklassen, klass 2, samt slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Det är vid dessa anstalter som de mest riskfyllda intagna hålls. Kriminalvården meddelar i sitt utskick att de ser över möjligheterna att utöka platserna vid befintliga anstalter men även bygga nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s