Vårdupproret i Söderköping fortsätter – arg vårdprotest protest utanför kommunhuset

SÖDERKÖPING | Vårdanställda i Söderköping fortsätter att protesterna mot schemaändring som kommer att försämra kraftigt för de anställda. Igår protesterade de utanför kommunhuset och flera hotar att säga upp sig.

– Nu lägger vi ansvaret på er politiker. Sluta gömma er och ta reda på vad chefer och tjänstemän vill införa. Vi kräver att ni river upp beslutet innan en stor katastrof bryter ut, sa Åsa Blid, undersköterska i nattpatrullen, i sitt anförande skriver NT.

Hon fick stora applåder av alla som samlats för att visa sitt missnöje med de nya ”hälsosamma scheman” som kommunen vill införa till all vårdpersonal. Trots att både personalen och facket Kommunal är emot det så ska nya scheman börja gälla nästa vecka. Protestlistor med mer än 250 namn lämnades in, vilket nästan är all vårdpersonal enligt fackförbundet Kommunal. Det skriver Norrköpings Tidningar.

Hälsoschemat innebär att i det nya scheman är bland annat att dagpersonalen måste börja tidigare och sluta senare, nattpersonalen måste börja en timme senare och jobba en natt mer än idag. Personalen är kritisk till att deras återhämtningstid mellan passen minskas. All personal ska gå på fyra-veckorsperioder, vilket innebär mer helgarbeten. Fackförbundet Kommunal har protesterat då de inte anser att MBL-förhandlingarna gått rätt till.Vilket kan bli dyr om Kommunal vågar kräva skadestånd för övertrampet.

Men det är inte bara vårdpersonalen som råkar illa ut med de nya schemana som blir hårt kritiserade. De gamla som har hjälp av hemtjänsten kommer att bli påtvingade ny personal när den nuvarande slutar för att de inte längre orkar arbeta med det nya schemat, säger upp sig i protest eller blir sjukskrivna för att det nya schemat sliter sönder hemtjänstpersonalen. Uppsägningar är inga tomma hot från vårdpersonalen. Många har redan slutat och fler är beredda att byta jobb.

Ett parti som riktar skarp kritik mot det nya schema och stödjer vårdarbetarna kamp är Vänsterpartiet som deltog i protesten.

– Det här känns hemskt. Jag är bestört över att kommunen behandlar er såhär. Det beror på att ledande politiker ger tjänstemännen rätt att bestämma. Vi politiker kan inte ta vårt ansvar då vi inte får information. Det har varit tyst, tyst och så kommer detta. Så blir det då förvaltningen bestämmer sig att köra vid sidan av förhandlingarna, säger Inga-Carin Landerö (V), som har en insynsplats i socialnämnden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s