Macron vill hylla en nazistisk krigsförbrytare – hjälpte till att utrota franska judar

FRANKRIKE | Frankrikes president Emmanuel Macron planerar att hylla antisemitiska marskalken Philippe Petain som samarbetade med nazisterna att utrota franska judar under andra världskriget.

Den 11 november är det exakt 100 år sedan första världskriget avslutades. Presidentens plan att hedra Petain tillsammans med sju andra franska marskalker har mötts av skarp kritik från judiska grupper, politiska motståndare och på sociala medier.

”Petain var en förrädare och antisemit. Hans brott och svek kan inte raderas från historien”, skriver vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon på Twitter.

Petain – känd som ”soldaternas soldat” – befordrades till befälhavare över den franska armén. När han två decennier senare utsågs till premiärminister i Vichyregeringen under den nazityska ockupationen av Frankrike 1940-1944, samarbetade han med nazisterna i deportationen och utrotningen av franska judar.

Efter kriget blev Petain dömd till döden för förräderi, ett straff som senare mildrades till livstids fängelse. Nu vill den liberala Presidenten tvätta en krigsförbrytare, judehatare och en nazistiska medlöpares buk ren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s