Tusentals anställda lägger ner arbetet i protest på Google – tröttnat på sexuella trakasserier

SEXUELLA TRAKASSERIER | Över tusen medarbetare vid Google avbryter i dag arbetet vid kontor runt om i världen för att markera mot it-bjässens påstådda slapphet gentemot sexuella trakasserier och andra missförhållanden för medarbetarna.

Under samlingsordet #googlewalkout lägger Googleanställda ner arbetet på förmiddagen i olika tidszoner och promenerar ut från sina arbetsplatser i protest mot ”systematisk rasism, ojämlika löner och sexuella trakasserier”. Kontor i London, Singapore, Tokyo, Berlin, Zürich och Dublin ingår i protesterna. Det skriver Sveriges radio. Uppropet kräver bland annat att policyn om obligatorisk medling vid trakasserier slopas och att bolagets agerande vid misstänkta övergrepp redovisas. Aktionen utlöstes av avslöjanden i New York Times om hur Google köper sig fritt från sexanklagelser. Över 1 500 medarbetare ska ha planerat att delta.

”För varje berättelse i New York Times finns det tusentals fler, på varje nivå i bolaget. Många har aldrig kommit fram” skriver de sju kvinnliga anställda som står bakom aktionen.

Det är oklart om de anställda vid Googles kontor i centrala Stockholm deltar i manifestationen. Där arbetar omkring 200 av koncernens 94 000 medarbetare, enligt en tidigare anställd. Fackförbundet Sveriges ingenjörer säger sig ha ett 40-tal medlemmar på kontoret men inget tecknat kollektivavtal och ingen lokal representant.

Anställdas kravlista på Google
* Slut på policyn med obligatorisk medling vid trakasseri- och diskrimineringsfall, och rättighet för den drabbade att ta  med en stödperson till samtal med personalavdelningen.
* Bindande mål att utrota ojämlikheten vad gäller lön och karriär.
* En offentlig redovisning om misstänkta sexövergrepp och hur bolaget agerat.
* En bättre visselblåsarfunktion för sexövergrepp, inte minst för icke-fastanställda.
* Att dessa frågor ska underställas VD och styrelsen direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s