Rohingyer: ”Vi dör hellre i flyktinglägret än under våldsamma förtrycket i Burma”

BURMA | Nu ska första gruppen av Rohingyer-flyktingarna tvingas tillbaka i famnen på det våldsamma förtryckar regim som utsatt Rohingyer för våldtäkter och massmord de flydde ifrån.

En första grupp på 2 000 Rohingyer ska nu tvingas återvända till Myanmar som även kallas Burma i november. Det meddelar Burmas utrikesminister Myint Thu som under onsdagen besökte ett flyktingläger i Cox’s Bazar i Bangladesh.

Burma har verifierat 5 000 namn på en lista med totalt 8 032 Rohingyer som bangladeshiska myndigheter skickat i februari i år. Av de 5 000 är den första gruppen på 2 000 personer. Sedan kommer nästa grupp. Så i mitten av november kommer förtryckar remimen i Burma att ta emot de första flyktingarna. Men många Rohingyer oroar sig för att återvända.

– Vi dör hellre i lägret i Bangladesh. Vi kommer inte att återvända utan någon garanti för medborgarskap eller fullständiga rättigheter, säger Abdul Hakim som är en av de 720 000 människor som flytt från den burmesiske militärens offensiv i delstaten Rakhine.

Rohingyer tvingades fly undan Burmas militären som brände ner hela byar, våldtog kvinnor och mördade männen som inte han fly undan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s