Ledande NMR-aktivist får skattesmäll – brände över 100 000 kronor ur NMR:s kassa

VÅLDSHÖGERN | En aktivist i Nordiska motståndsrörelsen lät organisationen använda hans privata bankkonto. Nu åker han på en skattesmäll på närmare 75000 kronor.

Skatteverket beslutade i september att en 35-årig man medlem i NMR, boende i Dalarna, får sin deklarerade förvärvsinkomst för 2016 uppskriven. 35-åringen menar att han låtit Nordiska motståndsrörelsen använda hans privata konto för transaktioner avsedda för nazisternas politiska verksamhet. Totalt rör det sig om 128 964 kronor som ska vara NMR:s. Nu drabbas mannen av en skattesmäll. Skatteverket har beslutat att han ska betala ytterligare 74 677 kronor i skatt. Mannen har varit aktiv i rörelsen i över 10 år och var ledare för organisationens verksamhet i Mälardalsområdet. Det skriver tidningen Expo. Han förekommer under flera punkter i belastningsregistret och är dömd för bland annat vapenbrott och våldsamt motstånd.

Trots upprepade förfrågningar från Skatteverket har mannen inte kunnat redovisa annat än en busshyra som en godkänd omkostnad som han haft för organisationens räkning. Totalt bedömer Skatteverket att han har ett skäligt avdrag på 26 000 kronor. Det är en helt del pengar som inte kan redovisas.

Använt NMR:s pengarna för egen konsumtion
Mannen hävdar att pengarna ska kommit genom ett bidrag från NMR:s fånghjälp som ska täcka rättegångskostnaderna efter den fega nazistattacken i Stockholmsförorten Kärrtorp. Något som Skatteverket inte godkänner som godtagbart anledning. Folkets Nyheter har tidigare rapporterat om att NMR internt uppmanar sina medlemmar att skattefuska eller försöka undvika skatt till välfärden. Att framträdande NMR:are nu börjar åka på skattesmällar är inte så konstigt. Frågan är hur andra medlemmar och sympatisörer ser på att pengar som ska gå till nazistorganisationens verksamhet har utnyttjas av en enskild ledande medlem för privat bruk.

Enligt Skatteverket visar kontoutdragen på att mannen förmodligen använt stora delar av de pengar som ska vara NMR:s privat:

”Det framgår av kontoutdragen att en begränsad del av beloppen har finansierat kostnader som skulle kunna ha samband med ditt ledaruppdrag (t.ex. referenstext flygblad, tält, hyra av buss mm), vilket sammantaget talar för att du även haft ett åtagande som organisatör åt dessa personer.

Av kontoutdragen framgår dock att du till största delen synes ha använt de tillgodoförda beloppen till privata utgifter och konsumtion samt överföring till eget sparande, vilket alltså medför att dina privata utgifter överstiger dina redovisade skattepliktiga inkomster.”

NMR:s kassör skattefifflade och betala skatteskuld med NMR:s kassa
Men han är inte ensam inom Nordiska motståndsrörelsen att stoppa organisationens pengar i egen ficka. Bland annat har Folkets Nyheter tidigare rapporterat om organisationens kassör som betalade skatteskuld på 100 000 kronor med organisationens pengar och åkte även dit för skattefiffel. Under 2016 görs det insättningar från NMR:s ”Fånghjälpen” på totalt cirka 200 000 kronor till av Jesper Anderssons bankkonton. Från samma konto gör Andersson samma år utbetalningar till sitt privata skattekonto på 33 000 kronor. Från ett av Anderssons konton, dit nazisternas propagandaorgan Nordfronts prenumeranter kan göra insättningar, görs 2017 en överföring på 74 000 kronor till ett annat av Anderssons konton, för att därifrån betala Anderssons skatteskuld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s