Kan bli dyrt för Söderköpings kommun – struntade i att förhandla stora schemaförändringar med facket

SÖDERKÖPING | Söderköpings kommun har inte förhandlat vårdpersonalens nya scheman med fackförbundet Kommunal och begått ett lagbrott. Det kan bli dyrt för arbetsköparen och nu kräver facket en ny förhandling redan nästa vecka.

Arbetsköparen ska förhandla nya scheman med facket på de lokala arbetsplatserna och med skyddsombuden. Det har inte skett. Det är ett lagbrott mot Medbestämmandelagen som kräver att arbetsköparen förhandlar innan man gör förändringar på arbetsplatsen. Ett schemaförändring är ett ganska stort förändring. Det är Norrköpings tidningar som rapporterar om lagbrottet.

Arbetsköparen ska förhandla nya scheman med facket på de lokala arbetsplatserna och med skyddsombuden. Scheman ska läggas på arbetsplatserna och skyddsombuden ska vara med och göra en risk- och konsekvensanalys innan ett schema är klart. Kommunals medlemmar har inte varit delaktiga på arbetsplatserna eller bjudits in av arbetsköparen, Söderköpings kommun.

På torsdagen valde Kommunal att skicka en ny förhandlingsframställan enligt medbestämmandelagen, MBL, till Söderköpings kommun. Kommunal bör kräva skadestånd för att markera mot arbetsköparens övertramp. När det svider i arbetsköparens plånbok väljer de att inte göra om samma lagbrott. Men tyvärr är Kommunals fackpampar veka och låter arbetsköparen göra lite som de vill. Vilket har skapat vilda västen på många arbetsplatser och rättslösa arbetare. Kommunal hoppas kunna sätta sig i nya förhandlingar kommande vecka.

Magnus Jonsson, ombudsman för Kommunal påpekar att scheman ska vara godkända av de fackliga representanterna två veckor innan de ska börja gälla. Så är det inte i dessa fall.

– Att nattpersonalen ska få mer pass kan inte vara hälsosamt. Vi vill se hur personalen får dygnsvila, veckovila och återhämtningstid, säger Magnus Jonsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s