Skjutningen inne i Synagogan – misstänkt högerextremt terroristdåd

PITTSBURGH | En person har öppnat eld i en synagoga i Pittsburgh i USA. Minst tio personer ska ha dödats.

Det var vid 10-tiden på förmiddagen lokal tid som en beväpnad person tog sig in i en synagoga, Tree of Life Congregation Synagogue i östra delen av Pittsburgh, och började skjuta. Skytten var kvar inne i byggnaden när polisen anländer, skriver BNO News. Polis på plats hittade minst ett tomt magasin från ett vapen och har hittat tio döda .

Lutar åt att vara ett högerextremt terroristdåd
Enligt uppgifter via polisradion evakuerar polisen just nu ”gisslan” från synagogan. Flera personer har förts ut ur byggnaden men flera andra befinner sig fortfarande kvar i synagogan. Den misstänkta gärningsmannen beskrivs som en ”storväxt vit man iklädd grön jacka, blå skjorta och blå jeans”. Han ska vara 46 år gammal. Det lutar allt mer åt att gärningsmannen är högerextremist eller en person som drivs av samma antisemitiskt tankegods.

När en grupp poliser nådde tredje våningen vid 17-tiden började mannen åter skjuta mot polisen. En polis skottskadades i handen. Strax efter klockan 17 började polisen kommunicera med gärningsmannen som fick order om att komma ut krypande. Tio minuter senare gav mannen upp.

När mannen greps var han beväpnad med flera vapen. Enligt polisen ska mannen ha sagt att han ”ville döda judar och inte att någon av dem skulle få leva”.

Högerextremist greps nyligen för ett flertal brevbomber
Nyligen greps en annan man som satte USA i skräck med brevbomber som skickades till flertal personer inom bland annat Demokraterna och nyhetskanalen CNN. 56-årige Cesar Sayoc anklagas för att ha skickat minst 14 brevbomber till kända Trumpmotståndare. På sociala medier har han delat många inlägg med högerextrema budskap.

Den vita bilen, som undersöks av FBI, är dekorerad med många bilder på president Donald Trump och vicepresident Mike Pence. På bilen sitter också politiskt laddade klistermärken som hånar Trumps politiska motståndare. Bland annat Hillary Clintons täcks med ett kikarsikte. Bland ansiktena på skåpbilen syns flera av brevbombernas tilltänkta mottagare.

Sedan 2016 är Cesar Sayoc registrerad som republikan. På sociala medier har han lagt ut en bild på sig själv från ett valmöte med president Donald Trump. Iförd en röd keps med Trumps slogan ”Make America great again” håller han upp ett plakat med ett fientligt budskap om mediebolaget CNN. De senaste tre åren har Sayoc delat många inlägg med högerextremt innehåll och ska ha sett sig som en Vit makt-aktivist, enligt New York Times. Dessförinnan skrev han mest om bodybuilding. Om det finns en koppling mellan männen behövs utredas.

Folkets Nyheter kommer uppdatera artikeln när mera information kommer och gärningsmannens identitet och motiv blir känt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s