Polisen inför censur och diktatur innan valdagen – beslagtar antifascistiska banderoller

BRASILIEN | Inför presidentvalet i Brasilien i morgon har polis gått in på ett 20-tal universitet för att konfiskera banderoller och pamfletter mot fascism. Aktionen, som enligt polisen har stöd i Brasiliens vallag, kritiseras nu av riksåklagaren. 

Studenter protesterade utanför den regionala valdomstolen i Rio de Janeiro i går. Domstolen ligger bakom beslutet att skicka in polis på flera universitet för att ta ner banderoller och affischer med antifascistiska budskap. Liknande aktioner har genomförts på ett 20-tal universitet runtom i landet, där polisen också ska ha förbjudit demokratiseminarium och föreläsningar, med motiveringen att inga partipolitiska kampanjevent får hållas dagarna innan presidentvalet. Det skriver Sveriges radio. Polisen har redan inför en högerdiktatur och censur även om diktaturkramaren och högerextremisten Jair Bolsonaro inte vunnit valet än.

Men polisaktionen får nu hård kritik för att kränka yttrandefriheten och utgöra censur, eftersom det konfiskerade materialet inte nämnde politiska partier eller någon av presidentkandidaterna. Polisaktionen har upprört Brasilien eftersom händelsen river upp gamla sår från militärdiktaturen – en mörk epok som dock hyllas av den ledande högerextrema presidentkandidaten Jair Bolsonaro. Bolsonaro vill stärka polisen och har lovat att tillsätta militärer på flera ministerposter. Han har också hotat att fängsla vänsteraktivister, inklusive sin politiske motståndare Fernando Haddad. Bolsonaro leder med drygt 10 procentenheter inför valet på söndag.

Många rädda för en våg av högervåld om högerextremisten vinner
Efter en valkampanj där våld överskuggat den politiska debatten räds många invånare att attackerna ska fortsätta efter andra omgången av presidentvalet i Brasilien i morgon, skriver Reuters.

Detta eftersom högerkandidaten Jair Bolsonaro ser ut att vinna, enligt opinionsundersökningarna. Bolosonaros anhängare har de senaste veckorna begått mord på gatan, hotat att skada högsta domstolen och fysiskt attackera journalister, hbtq-personer eller väljare som röstar på motkandidaten Fernando Haddad, Arbetarpartiet.

Även Arbetarpartiets anhängare har bidragit till våldsamheter, men i en mycket mindre utsträckning. Det kan ses som ett svar eller försvar mot den allt våldsamma högern och fascistiska rörelsen bakom Jair Bolosonaro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s