Storstrejk mot otrygga anställningar får Finland att stanna

FINLAND | I Finland strejkar många fackanslutna den här veckan i protest mot att högerregeringens planer på att göra det lättare att säga upp anställda på mindre företag. Facken vill inte ha fler otrygga anställningar på arbetsmarknaden. 

Förhållandet mellan arbetstagarna och Juha Sipiläs regering i Finland ser ut att bli allt mer ansträngt. Högerregeringen med Centern, Samlingspartiet och Sverigedemokraternas systerparti Sannfinländarna håller fast vid sina planer på att göra det lättare att säga upp personer på företag som har färre än tio anställda, trots starkt motstånd från fackförbunden. Från början omfattade förslaget företag med färre än 20 anställda, men i ett försök att nå en kompromiss ändrades det till 10.

I dag och i morgon strejkar många bland annat inom Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena mot uppsägningslagen. Det kan komma att påverka städning, service av fastigheter och matservice i skolor, förskolor och äldreboende. Även motions- och kulturtjänster påverkas. Förbundet har tidigare utlyst förbud mot att arbeta övertid och byta arbetspass. Också andra branscher visar på olika sätt sitt missnöje mot högerregeringens planer under veckan.

Från och med i dag och fram till den 4 november har Förbundet för anställda inom social- och hälsovårdsbranschen utlyst förbud mot byta arbetspass bland sina medlemmar.

Läs också: Över tusen strejker per år när Socialdemokraterna styr Finland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s