Kapitalismen tar död på utrotningshotade Tapanuliorangutangen

KAPITALISMEN | När kapitalismen får härja drabbar det utrotningshotade djur som tvingas flytta på sig, fly eller utrotas. Nu ska Indonesien bygga ett stort vattenkraftverk som skära genom hjärtat av den hotade Tapanuliorangutangens habitat.

Det finns bara omkring 800 Tapanuliorangutanger i världen. Men nu hotar ett vattenkraftsprojekt på den indonesiska ön Sumatra djurets tillvaro, varnar naturvårdsaktörer.

Vattenkraftverket byggs av ett indonesiskt företag – med stöd av det kinesiska statliga Sinosure. Projektet, som har en prislapp på 1,6 miljarder dollar, väntas vara driftfärdigt 2022. Men kraftverket kommer att skära genom hjärtat av den hotade Tapanuliorangutangens habitat.

Kritiker menar att utvecklingen på Sumatra belyser en oroväckande miljöpåverkan i spåren av den ”nya Sidenvägen”, alltså Kinas ”Ett bälte och en väg”-projekt som syftar till bättre transporter mellan Asien, Europa och Afrika.

Jag tror att det här innebär att människor kan förstå vad en tsunami på över 7 000 projekt kommer att innebära för naturen, säger professor Bill Laurance vid James Cook-universitetet i Australien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s