Israel stoppar rivning av by som förhindrar utbreddning av ockupationen

PALESTINA | Ockupationsmakten Israel skjuter upp planerna på att riva byn Khan al-Ahmar efter hård kritik. Byn förhindrar Israels planer att utöka ockupationen av Västbanken.

Israel skjuter upp den planerade rivningen av Khan al-Ahmar på Västbanken, skriver flera medier. Beduiner som bor i byn Khan al-Ahmar lever på traditionell boskapsskötsel och vallar sina hjordar av får och getter på de magra sandiga bergssluttningarna.

Israels plan är att binda samman bosättningen Maale Adumim med Jerusalem genom ny bebyggelse på den mark där beduinerna bor, om den genomförs kommer förbindelsen mellan norra och södra Västbanken nästan helt att skäras av. Mer mark blir stulen av palestinier. Planen har hittills inte förverkligats, främst på grund av världens kritik.

”Avsikten är att ge förhandlingarna och de erbjudanden vi fått från olika organ en chans”, står det i ett uttalande.Annars kommer ockupationsmakten riva byn och tvångsflytta invånarna med våld so. de löser allt annat. Byns öde har väckt stor uppmärksamhet och flera EU-länder har uppmanat Israel att inte gå vidare med planerna. Invånarna har vägrat att lämna självmant och Israel hade förberett för en vräkning.

Men de israeliska myndigheterna har länge försökt tvinga bort beduinerna från området. Deras boställen betecknas som illegala, och israeliska säkerhetsstyrkor kommer ofta med rivningsorder och raserar de enkla skjulen med bulldozer. Men byn ger sig inte utan har stannat kvar ocb byggt upp sin by igen. Men med tanke på att Israels ockupation av Palestina är olaglig enligt FN och ockupationsmaktens boaättningar är olagliga ska Israel bara knipa käft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s