Svenska NMR-aktivister gripna beväpnade – utvisade ur Finland

VÅLDSHÖGERN | Ett hundratal personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade under lördagen i centrala Helsingfors. Flera svenska nazister greps när de klev av färjan beväpnade med tillhyggen.

Före demonstrationen greps nio personer som kommit med en färja från Sverige. Polisen misstänker att de skulle delta i demonstrationen och de ska ha haft med sig föremål som ”tyder på att de var förberedda på våld”, skriver nyhetsbyrån SPT. Polisen i Sverige vill inte kommentera uppgifterna.

De gripna släpptes under eftermiddagen och lämnade Finland med färja, en av dem dömdes till böter. Polisen gick inte ut med om de var svenskar eller hade någon annan nationalitet. Själva demonstrationen gick lugnt till, rapporterar Yle.

Åbo hovrätt beslöt i september att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är olaglig i landet. Domen har ännu inte vunnit laga kraft och polisen kunde därför inte stoppa lördagens demonstration.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s