Nazist kan begå 61 brott utan att få en käftsmäll – Domstolarna daltar med organiserade nazister

KRÖNIKA | Organiserade nazister som tillhör en våldsam nazistisk organisation kan döms för 61 fall av hets mot folkgrupp utan att rättssamhället delar ut en käftsmäll snarare en klapp på kinden. Medan andra svenskar som sprider rasism döms för Hets mot folkgrupp döms hårdare.

Domen mot Nordfronts ansvarige utgivare uppges vara det största tryckfrihetsmålet som hittills hållits i Sverige. Åklagaren åtalade Emanuel Lärkestål för hets mot folkgrupp i 107 fall men Lärkestål döms enbart för 61 av fallen. De flesta åtalspunkter handlade om hyllning av Adolf Hitler och hans gärningar, men också artiklar och en film som publicerats på Nordiska motståndsrörelsens hemsida. Han dömdes till ett lågt straff för alla punkter som han döms för. Detta kan jämföras med hets mot folkgrupp-domen mot flera andra svenskar som inte är organiserade nazister och inte tidigare dömda för hets mot folkgrupp.

En 53-årig man dömdes vid Lunds tingsrätt för att i april och maj förra året publicerat flera bilder på Facebook som hetsar mot muslimer. Mannen döms att betala sammanlagt 30 000 kronor i böter.

En kvinna i 65-års ålden dömdes nyligen  på åtta åtalspunkter till fängelse i tre månader och böter på 6300 kronor för att ha skrivit i en rasistiska inlägg i en Facebookgrupper.

En annan man i 70-årsåldern som i flera år har skrivit grovt rasistiska inlägg på sin blogg dömdes av Nyköpings tingsrätt på 6 åtalspunkter för hets mot folkgrupp till böter på 5600 kronor.

Jag tycker inte synd om dem. Tvärt om. Men i jämförelse med den organiserade nazisten, 32-årige Lärkestål som var ansvarig för en NMR:s webbsida som publicerar hyllningar till Hitler, våld och nazism. Han döms till villkorlig dom och 4 000 kronor i böter. Lärkeståls påföljd motsvarar fem månaders fängelse enligt, säger domaren Björn Lindén till SVT Örebro. men fängelsedomen uteblir för nazisten . Snacka om att komma billigt undan. Måste man vara våldsbejakande extremist organiserad i en nazistisk våldsorganisation för att komma undan Med en liten summa i böter och en liten lätt varning av domstolen. Det är pinsamt.

Nordiska motståndsrörelsen agerar som kriminella organisationer som använder olika medlemmar som målvakt för deras hemsida som döms för hets mot folkgrupp. Åklagaren framförde vid rättegången åsikten att man borde se hårdare på att Nordfront systematiskt byter ut ansvarig utgivare. Han jämförde dem vid målvakter för att slippa fängelse. Det skulle kunna användas av åklagaren vid en eventuell överklagan, menar Lindén.

Rickard Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s