Högerdebattör med förflutet i kriminellt mc-gäng dömd för hets mot folkgrupp

HÖGERMEDIA | Ilja Janitskin har ett brokigt förflutet i nattklubbsmiljön och kriminella mc-gänget Bandidos MC. Nu är han även dömd för hets mot folkgrupp med sitt medieprojektet hatsajten MV-lehti. 

Ilja Janitskin dömdes på torsdagen till ett år och tio månader ovillkorligt fängelse för sammanlagt 16 brott med anknytning till MV-lehti. Det skriver tidningen HBL. Bland annat ska han ha blivit dömd för att ha publicerat hetsartiklar som uppmanar till våld mot judar och muslimer. Han döms även för brott mot upphovsrättslagen.

Medlem i kriminellt mc-gäng
Den 41-åriga Janitskin är en omstridd person med mångsysslarbakgrund. Janitskin kommer ursprungligen från Lieksa i Norra Karelen. Han drev högersidasom floppade och lades ner. Då startade han en jeansaffärsägare och anslöt sig till det kriminella MC-gänget Bandidos. Tingsrätten är välbekant för Janitskin sedan tidigare så att ansluta sig till ett kriminellmc-gäng skulle inte minska antalet besök i Tingsrätten. Fyra gånger har han dömts för misshandel och 2003 dömdes han till böter för kokainbruk. De tidigare domarna förklarade han för tidskriften Image med att sådant drabbar dem som rör sig i nattlivet. ”Alltid är det någon som kommer och gnäller och muckar gräl. Vem som helst i motsvarande situation brukar dömas för att de har torvat till någon annan.” Janitskin ska enligt Image också ha misstänkts för att bära ett olagligt vapen under tröjan på en restaurang.

Flydde Finland – skuldberg och jagades av Kronofogden
Så småningom fick Janitskin nog av Helsingfors nattklubbsliv och flyttade till Spanien. En orsak till flytten ska ha varit att han hade skulder i utmätning i Finland. Första tiden vistades han i Marbellas jetsetkretsar och så småningom flyttade han till Barcelona och grundade en firma som gjorde webbsidor och planerade marknadsföring på nätet.

Hatsajten MV-lehti grundade han 2014 och den fick snart tusentals och åter tusentals besökare genom påhittade tillspetsade fejknyheter som ofta hade rasistiskt innehåll och som spreds som en löpeld i sociala medier.

Lögner och konspirationsteorier
Sajten spred konspirationsteorier, lögner, nyheter som kränkte privatlivet, plagierat material och stulna artiklar.

Ilja Janitskin och mediaprojektet MV-Lehti har hyllats av Nordiska motståndsrörelsen som idag uttrycker stöd för den dömda högerdebattören. Under Janitskins ledarskap har MV-lehti återpublicerat artiklar från Nordiska motståndsrörelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s