Vetenskapsskolan avtal – islamisk lag skulle gälla i skolverksamheten

KAOSET PÅ FRISKOLORNA | Vetenskapsskolan i Göteborg hade ett tidigare avtal där det påstås att islamisk lag skulle gälla i skolverksamheten.

Enligt Sveriges radios program Kaliber så har friskolan islamistiska Vetenskapsskolan i Göteborg tidigare haft ägaravtal som påstår att islamisk lag gäller i skolverksamheten. Det skriver Svt-Väst.

I ett gammalt aktieägaravtal så skulle enbart personer med rätt egenskaper enligt islamisk lag få äga aktier i verksamheten och att ledningen av arbetet ska etableras enligt ”islamiska rättens grunder”.

Vetenskapsskolans tolkning strider mot skollag och läroplan. Vetenskapsskolan skulle från början inte fått bedriva någon form av skol eller pedagogisk verksamhet. Staten har haft silkesvantar på mot religiösa friskolor.

Abel-Nasser El-Nadi, huvudman och skolans ägare, menar att det som nämns som islamisk lag aldrig gällt i undervisningen utan enbart om hur bolaget exempelvis skulle sköta eventuella tvister mellan ägare. Han uppger även till radioprogrammet att avtalet inte längre är aktuellt eftersom han numera är ensam ägare.

Tidigare i år har skolan kritiserats av Skolinspektionen för brister i undervisningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s