Vattenfall döms för arbetsplatsolycka – anställd fick brännskador på hela kroppen

ARBETSPLATSOLYCKA | En anställd skulle påbörja ett rivningsarbete av elledningar i Örtorp. Mannen fick brännskador på hela kroppen eftersom Vattenfall inte stängt av strömmen.

När mannen skulle börja med att demontera transformatorn visade det sig att den fortfarande var ansluten till ellnätet. Men trots noggranna säkerhetsrutiner hade Vattenfall inte stängt av strömmen. Mannen fick livshotande brännskador över nästan hela kroppen. Det skriver Svt-Väst.

Arbets- och miljödomstolen menar att Vattenfall, som enligt arbetsmiljölagen har skyddsansvar, har åsidosatt sitt ansvar att kontrollera att ledningarna var spänningslösa, eller inte givit mannen tillräckligt med information så att han kunde utföra sitt arbete utan risk.

Företagsbot på 800 000 kronor
Företagsboten på 800 000 kronor är pengar som företagen betalar till staten, och är alltså inget skadestånd till mannen som skadades. Storleken på företagsboten anser Bo Lindgren vara motiverad på grund med hänsyn till rådande praxis.

Mannens skadestånd regleras av hans arbetsskadeförsäkring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s