Mittmedia hotar anställda med sparken – Om inte facket vika ner sig och skiter i LAS

ANTIFACKLIG ATTACK | Om journalistklubben på norra Mittmedia inte går med på tolv undantag från turordningslistan kommer mediaföretaget att säga upp ytterligare tolv personer.

Det är tidningen Journalisten som skriver om att de centrala parterna kopplats in i förhandlingen om sparpaketet på Mittmedias interna bemanningsföretag, Mittmedia Kompetens. Efter några frivilliga avgångar återstod igår morse 23 journalister som enligt arbetsköparen förslag ska sägas upp. Den siffran kom hastigt att stiga inom loppet av ett par timmar. Konflikten handlar om att arbetsköparen vill undanta ett stort antal personer från turordningsreglerna, och skapa en så kallad avtalsturlista. Mittmedia vill att tolv av de 23 senast anställda journalisterna ska få jobba kvar, med följden att tolv andra journalister med längre anställningstid i stället skulle bli uppsagda. Det är ett fräckt angrepp på de anställdas anställningstrygghet. Medlemmar i fackklubben på Mittmedia rasar ”Mittmedia har tappat all anständighet.”

Fackklubben ifrågasatte skälen för undantagen. I går möttes de lokala och centrala parterna på Mittmedia i Gävle. Men mötet tog en oväntad och dramatisk vändning . Arbetsköparen hotade med att säga upp tolv personer utöver de tolv redan som ska sparkas i Mittmedias sparpaket. Ett hot riktat till facket att de ska vika ner sig och gå med på avtalsturlistan och inte följa de rättvisa LAS-listorna. Det skulle innebära att 35 personer skulle sägas upp från bemanningsföretaget. Det kan bara tolka det som ett hot mot de anställda och deras rätt att vara fackligt organiserade.

Ombudsmannen från Journalistförbundet, Åse Harding, begärde ajournering direkt efter att hotet framförts, och sedan lämnade de fackliga parterna förhandlingen. Eftersom arbetsköparen nya spelregler under förhandlingar och arbetsköparen uttalade både hot och utpressning vägrar facket fortsätta förhandlingen. Facket ska hämta in medlemmarnas synpunkter på arbetsköparens nya giv och hot.

På tisdag ska förhandlingen återupptas. Då ska klubben ta ställning till om de ska gå med på en avtalsturlista eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s