Judehatande judar i högerextrema AfD får skarp kritik

HÖGERNS JUDEHATET | Flera stora judiska organisationer i Tyskland har reagerat skarpt mot att högerextrema partiet Alternativ för Tyskland har bildat en särskild organisation för judar i AfD.

I ett gemensamt upprop beskriver de det som en falsk vänskap med Israel, som inte kan dölja att partiet ger plats åt antisemiter och förintelseförnekare. Det skriver Sveriges Radio.

– De försöker bevisa att de är judevänliga men det är de inte, säger Charlotte Knobloch, ordförande för judiska församlingen i München och sedan många år en framträdande talesperson för judar i Tyskland och Europa.

För en vecka sedan bildade 24 personer inom Alternativ för Tyskland organisationen Judar i AfD. Ett av motiven är vad de betecknar som den okontrollerade massinvandringen av unga muslimska män med antisemitisk socialisering.

I uppropet, som 17 judiska organisationer står bakom, vänder de sig mot att AfD framställer muslimer som judarnas fiender och mot att judar utnyttjas för partiets politiska syften. AfD vill framstå som judarnas beskyddare men är knappast trovärdigt när dess företrädare beskriver 12 år med Hitler och nazisterna vid makten som en fågelskit i en 1000-årig tysk historia, eller när personer som förnekar förintelsen får stanna kvar som medlemmar.

Egentligen borde man tiga ihjäl en sån marginell företeelse som den här gruppen med 24 personer, anser Charlotte Knobloch men för judar i Tyskland utgör AfD ett växande hot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s