Kvinnofientlig högerextremist fick starkast stöd i valet – men blir en andra omgång

BRASILIEN |Kvinnohatande högerextrema presidentkandidaten Jair Bolsonaro fick starkast stöd i Brasilianska valet. Men hans stöd når inte 50 procent, så det blir en andra valomgång.

Kvinnohatande högerextrema presidentkandidaten Jair Bolsonaro, som av många experter beskrivits som en kandidat långt ut på högerkanten, ser ut att vinna första omgången i Brasiliens val, visar vallokalsundersökningarna enligt flera medier.

Med nästan alla rösterna räknade ligger Bolsonaro på 46 procent. Fernando Haddad från Lulas socialdemokratiska Arbetarpartiet får drygt 29 procent, uppger valmyndigheten enligt Reuters. Om en kandidat får över 50 procent behöver valet inte gå till en andra omgång. Högerextremisten Bolsonaro fick inte egen majoritet och det blir en andra valomgång den 28 oktober.

46 procent är fortfarande en oväntat stark siffra för Bolsonaro. Han är väldigt kontroversiell på grund av uttalanden om kvinnor och minoriteter, och för att ha uttryckt sig positivt om Brasiliens tid som militärdiktatur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s