Brasilien går till val – kan få en kvinnohatande högerextremist som president

BRASILIEN | Brasilien går till val och kan få en kvinnohatande högerextremist som president. Som motståndare står en vänsterkandidat från Arbetarpartiet som motkandidat.

Jair Bolsonaro har fått brasilianerna att gå ut på gatan i högljudda protester mot högerextremism, kvinnohat och rasism. Han har kallats landets fiende och utsatts för en knivattack. Ändå är den 63-årige forne militären favorit när Brasilien under söndagen går till valurnorna, efter en mandatperiod då politiken i mångt och mycket har varit lamslagen av den värsta korruptionsskandalen i Brasiliens historia. Där politikereliten roffat åt sig på folkets bekostnad. Men det kommer inte bli bättre med en högerextremist som gynnar överklassen och spelar ut svaga samhällsgrupper emot varandra.

Vänsterkandidat enda värdiga motkandidaten
Högerextremisten Bolsonaros kommer inte få egen majoritet över 50 % vilket kommer tvinga kandidaterna till en andra omgång. Den som kan utmana högerextremisten är en vänsterkandidat från Arbetarpartiets Fernando Haddad, tidigare guvernör i São Paolo som många hoppas ska vinna. Han är vänsterpolitiker och arvtagare till den populäre tidigare presidenten Luiz Inacio ”Lula” da Silva, känd för att ha minskat fattigdomen i det svårt uppdelade Brasilien. Den senare är även Haddads mentor, vilket också kan vara ett bekymmer för Haddad eftersom Lula sitter fängslad för korruption.

Haddad från Arbetarpartiet som kan ses som Socialdemokraterna i Sverige sägs vara den av de två toppkandidaterna som har störst chans att ta Brasilien framåt, dels för att han tros kunna få kongressen med sig och forma politiska allianser, men också för att han kan skapa större folkligt stöd för stora och viktiga reformer än vad Bolsonaro högerextremism och kvinnohat har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s