Nobels fredspris skulle gått till YPG/YPJ

DEATT | Anders Karlsson ifrågasätter vem som fick Nobels fredspris och tycker att den kurdiska YPG/YPJ-gerillan borde belönas för sitt hårda arbete mot Daesh. Det skriver han i en debattartikel på Folkets Nyheter.

Som de flesta vet gick årets Nobels fredspris till Nadia Murad, en kvinna från den yazidiska minoriteten som suttit fängslad som slav hos fascistiska Daesh och valt att träda fram och berätta om sina upplevelser för att hjälpa sina medsystrar. Murad delar priset med gynekologen Denis Mukwege, som ägnat en stor del av sitt liv åt att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i Kongo. I sin motiveringen skriver Nobelkommittén bland annat att de tilldelas priset ”För sina insatser mot användandet av sexuellt våld som vapen i krig och väpnad konflikt.”

Två mycket bra vinnare -defenitivt. Men om det inte hade varit för kurdiska Folkets Försvarseheter (YPG) och Kvinnornas Försvarsenheter (YPJ) hade de yazidiska kvinnorna och flickorna aldrig befriats från Daesh klor. I Syrien har socialistiska, feministiska och antifascistiska YPG/YPJ slagit tillbaka patriarkatets mest extrema yttringar med sina egna kroppar som insatts och befriat Daesh självutnämnda huvudstad Raqqa. En seger som kostade tusentals människoliv.

Vilar det inte en kolonial tanke bakom att lyfta fram offer för sexuellt våld i Mellanöstern, snarare än de kvinnor och män som i främsta ledet bekämpar patriarkatet? Om nu Nobelkommittén vill uppmärksamma de yazidiska kvinnornas situation, varför inte tilldela Fredspriset till det förband i Kvinnornas Försvarsenheter som består av yazidiska kvinnor?

Vid första anblick kanske det kan verka kontroversiellt att tilldela ett Fredspris till en stridande part i ett inbördeskrig? Men då vet man ingenting om fredsprisets historia. Tidigare pristagare har varit kända människorätts-kränkare som Israels premiärminister och senare president Shimon Perez (delade fredspriset med Yassir Arafat 1994), USA:s president Jimmy Carter och rasbiologen Alva Myrdal. Till och med EU, som idag dödar tusentals migranter vid sina gränser har en gång utsetts till fredspristagare. Så nog är det högt i tak när Nobelkommittén resonerar. Med allt detta i åtanke vore Folkets Försvarsenheter och Kvinnornas Försvarsenheter en mycket värdig vinnare av Nobels Fredspris.

Anders Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s