Kristersson som statsminister riskerar få Sverige att falla i internationellt korruptions-index

GÄSTKRÖNIKA | Om Ulf Kristersson blir Sveriges Statsminister kommer det.sänka Sveriges ansende i korruption. Det skriver gästkrönikören Anders Karlsson på Folkets Nyheter.

Sverige har sedan en lång tid en unik position i världen med högt förtroende för myndigheter och transparens i de offentliga institutionerna. En position som bekräftas av vår placering i Transparency Internationals årliga mätning där vi rankas som det sjätte minst korrupta landet i världen. Detta kan ändras om Sveriges nya statsminister heter Ulf Kristersson.

Visst har vi i Sverige haft vår beskärda del av korruption, jag tänker inte minst på uppmärksammade skandaler som Mona Sahlins så kallade ”Toblerone-affär” och Håkan Juholts lägenhets-affärer. Men allt detta står sig slätt jämfört med Ulf Kristerssons väldokumenterade korruption på högsta nivå. Att Kristersson till exempel bosatte sig i en lägenhet avsedd för svårt sjuka, ensamstående föräldrar från Ersta Diakonia sällskap som han bedrev affärer med under sin tid som socialborgarråd i Stockholm, är väl en skandal som snarare för tankarna till ett korrupt före detta diktatur i Sydamerika snarare än till våra nordiska grannländer?

Att han dessutom åkt privata resor till Kina för skattebetalarnas pengar med bortförklaringen att han ”passade på att diskutera social utveckling” rimmar inte bara illa med en sund demokratisyn -den för tankarna till korrupta politiker i en av de nykapitalistiska, före detta Sovjetstaterna?

Ulf Kristersson sticker ut i den svenska politiska myllan. Som socialborgarråd i Stockholm utförde han utförsäljningar till en förlust på 78 miljoner av Stockholmarnas pengar. Tänkvärt är att dessa pengar som skattebetalarna aldrig får se skuggan av igen motsvarar hela 6.552301 Toblerone.

När nu hela landet står och väntar på domen; kommer vi få se Kristersson inta ämbetet som statsminister med stöd från SD, så uppmanar jag alla att slå vakt om Sveriges plats som ett av världens minst korrupta länder. Säg nej till Ulf Kristersson som statsminister. Men sin långa lista av väl dokumenterad korruption hör Kristersson snarare hemma i fängelse än på Rosenbad.

Anders Karlsson
Gästkrönikör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s