Högerextrema försöker kuppa minnesdagen för Kristallnatten

DANMARK | Högerextremister försöker nu kuppa minnesdagen av Kristallnatten som blev en symbol för förföljelsen av judar.

I decennier har antirasistiska och anti-nazistiska grupper genomfört en demonstration den 9 november i Köpinghamn. Det är årsdagen av Kristallnatten som inträffade den 9 november 1938 i Tyskland och blev en symbol för förföljelsen av judar. Nazisterna attackerade judiska affärer och kyrkogårdar. Upp till 200 synagogor brändes ner. Det skriver danska antifascistiska tidningen Redox.

I år är det 80 år sedan förföljelsen av judar började. Den högerextrema organisationen ”För frihet” försöker kuppa den årliga anti-nazistiska manifestationen. Högerexytrma aktivister har bokat Nytorv i centrala Köpenhamn, där anti-nazistiska demonstrationen har ägt rum under många år, och uppmanade till en egen demonstration. De saknar fantasi och använder samma parole som anti-nazistiska manifestationen: ”Aldrig mer kristallatt”. Det är tredje året i rad som For Freedom går på gatan på jubileum. År 2016 kom en handfull av deras medlemmar upp och provocerade deltagarna i anti-nazistiska demonstrationen på Nytorv.

År 2017 genomförde högerextrema organisationen en demonstration utan tillstånd i centrala Köpenhamn. Under demonstrationen attackerade en ledande medlem av högerextrema organisationen ”För Frihet”, en fotograf från Redox.

Trots att högerextrema organisationen ”För Frihet” på papperet stödjer den judiska befolkningen är verkligheten något annat. Redox har under de senaste fyra år dokumenterat hur deltagare på För Frihets demonstrationerna har heilet, aktivt använt våld mot motdemonstranter. Att kända nazister och antisemiter accepteras med öppna armar vid För Frihets demonstrationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s